Fragt 199 kr
Leveringstid 1-3 dage
14 dages fortrydelsesret
Betal med betalingskort Betal med betalingskort Betal med betalingskort Betal med betalingskort Betal med betalingskort Betal med betalingskort

Kategorier
Nyhedsbrev
Smilyrapport
Mad & Hjælp
Der er 18 varer.

Cognac Klassificering:

I løbet af årene er der opstået et hieraki i Cognac, baseret på en kombination af druernes geografiske oprindelse og den tid, som Cognacén har tilbragt på fad. Cognac fra distrikterne Fins Bois og Borderies er bedst inden 20 år, og selv produkterne fra Grande og Petite Champagne udvikler sig for det meste ikke yderligere efter 40 år på fad. De fineste Cognacér skal dog have mindst 20 år for at udvikle den dejlige modne, fyldige kvalitet, der i regionen kaldes Rancio. Kemisk skyldes Rancio oxydering af fedtsyrerne i spiritussen, som danner de ketoner, der er skyld i den fyldige fornemmelse, som den slags Cognac giver ganen. Det er noget helt andet end den kunstige fylde eller træsmag, der fås ved tilsætning af karamel eller den blanding af egespåner, som kaldes Boisé for at give kunstig alder.

Cognacens alder angives ved et system af lovmæssigt beskyttede symboler. For en tre-stjernet eller VS Cognac skal minimumsalderen for den yngeste anvendte vare være 30 måneder. For V.S.O.P  (Very Superior Old Pale). V.O og Reserve er minimum sat op til 4½ år, og til 6 år for XO, Vieille Reserve, Napaléon, VVSOP, Royal, etc., men de seriøse firmaer holder meget strengere regler. Det er dog svær for myndighederne ikke at miste overblikket over Cognacérne, når de bliver mere end 6 år gamle, og som køber er man nødt til at stole på leverandøren, når man skal vælge mellem f.eks. Napoléon, Extra og X.O., for navnene i sig selv er ingen garanti for stilen, og der kan være stor forskel på de enkelte Cognac´ers alder.

I nogle Cognac-huse præges stilen især af de tilsætningsstoffer, som man anvender. De fleste bruger en smule karamel for udligne farvevariationer fra fad til fad. Da karamel ikke påvirker smagen er en tør, mørkebrun Cognac teoretisk mulig. Men da køberne plejer at forbinde brun farve med sødme bruger Cognac-husene farven som et smagssignal - især for kineserne, der er store Cognac-drikkere, og som gerne vil have en mørk og mere sød Cognac til deres måltider. Der bruges sukkersirup til at søde og berige ung Cognac, nogle firmaer tilsætter mere end andre, mange gange baseret på det foretrukne land for export. Både karamel og sukkersirup er tilladte og ofte brugte tilsætningsstoffer. Men der findes en ikke reguleret, stort set ikke omtalt, men enormt vigtig faktor, når det gælder udformningen af en Cognac-stil, nemlig den føromtalte Boisé, hvor egespåner opblødes i gammel Cognac og får lov til at blive i fadet i måneder eller år. For Cognac-eksperter er den fylde, som Boisé giver Cognacén, hård og garvesyret og kan ikke forveksles med ægte Rancio.

Underkategorier

 • VS Cognac
  VS Cognac: VS Cognac står for "Meget Speciel" Cognac. VS er en aldersgruppe, der garanterer en minimumslagring på 2 år. Det kaldes også "Selection". De Luxe, eller blot ***. Hvis du ser tre stjerner på en Cognac-flaske, betyder det, at det er i VS-alderskategorien. Det betyder, at den yngste eau-de-vie, der blev brugt til at skabe blandingen, var i alderen i mindst to år. En VS Cognac vil have den typiske brandy farve, den kan være lidt lettere end en moden blanding. Den kan være lidt skrap på ganen, men en ung Cognac kan prale med dejlige frugtagtig aromaer. Det er sikkert at sige, at VS er den passende Cognac til at blande i drinks eller cocktails. Det skal bemærkes, at en VS eller *** betegnelse blot fortæller os alderen på den yngste eau-de-vie i produktet. 
 • VSOP Cognac
  VSOP Cognac: VSOP Cognac står for "Very Superiore Old Pale" Cognac, hvilket er intressant i betragtning af, at det kommer fra Frankrig. Oprindelsen af forkortelsen VSOP går tilbage til en Cognac-ordre fra British Royal Court. I 1817 bad Kong George IV Hennessy Huset om en "Very Superior Old Pale", som ville blive et varemærke for alle Cognac-huse fra da af. Nogle bruger fuldstopper efter bogstaverne, VSOP, som ikke er andet end en stilistisk præference. Gamle og blege refererer til til en Cognac moden i alderen men ikke farvet eller sødt til den specielle aroma, en af førsteklasses kvalitet. Denne aldersbetegnelse er også mærket "Very Superior Special Pale", "Very Old", eller blot "Reserve" eller "Vieux", og indikerer at den yngste eau-de-vie i blandingen er fire år gammel. Som i enhver anden aldersgruppe forhindre dette ikke, at Kældermesteren bruger meget ældre eaux-de-vie for at opnå den perfekte harmoni til den endelige Cognac-blanding.
 • XO Cognac
  XO Cognac: XO står for "Exstra Old" og beskriver en Cognac, der består af eaux-de-vie, der er blevet lagret i egetræsfade i mindst 6 år. Ligesom VS "Very Special" og VSOP "Very Superior Old Pale" er Extra Old et andet engelsk udtryk, der viser den stærke forbindelse til fremmede lande, især Storbritannien og Amerika. XO blev kronet af Cognac Hennessy, og blev først brugt i 1870. Selvom den yngste blanding i en XO Cognac kan være så ung som seks år, har en XO normalt en gennemsnitalder på mellem 15 og 20 år, nogle gange ældre. Der tales om at opdrage den yngste komponent i en XO Cognac i mindst 10 år, men det er ikke officielt sket endnu. I dag er minimumsalderen for den yngste eau-de-vie i en blanding for at kvalificere som en XO stadig seks år. En XO Cognac kan også kaldes "Old Reserve" eller "Vieille Reserve". Da XO er den endelige officielle aldersgruppe, "Napoleon", "Extra", "Hors d'Age", og "Tres Vieille Reserve" er betegnelser, der falder ind i XO-kategorien, men der kan være vigtige forskelle i kvalitet og alder.
 • Napoleon Cognac
  Napoleon Cognac: En uofficiel aldersbetegnelse, "Napoleon" Cognac, kan sammenlignes med XO-kvalitet, hvilket betyder, at den yngste eau-de-vie i blandingen skal have lagret i mindst 6 år i egetræ. Oprindelsen af dette navn går tilbage til den franske Kejser Napoleon og Cognac House Courvoisier. Et sagn fortæller, at Napoleon tog en kasse Courvoisier Cognac med i eksil på øen St. Helena, og besætningen kaldte Cognac'en for Napoleon's Cognac. Den gennemsnitlige alder på en Napoleon Cognac er omkring 20 år. 
 • Reserve Cognac
  Reserve Cognac: Officielt, ligesom med en XO Cognac, skal den yngste eau-de-vie i en "Reserve" Cognac være lagret i mindst 6 år. Gennemsnitslagringen er meget ældre end den for en god Reserve Cognac. En "Reserve Familiale" eller en "Vieille Reserve" er en blanding, der bruger meget gammel eaux-de-vie fra Cognac-huset eller familiens "Paradis"- kældre, hvor de ældste og mest værdifulde tønder opbevares. På grund af den ældre eaux-de-vie's fordampning, er mængden af flasker produceret begrænset og naturligvis dyrere i pris. En Reserve Cognac er en højere kvalitets Cognac end en XO, en Napoleon eller en Extra. Ofte designer Cognac-mærkerne en flaske specielt til deres Reserve Cognac, eller laver blandingen til en særlig lejlighed, som eksempel til et jubilæum.
 • Extra Cognac
  Extra Cognac: En Extra Cognac skal være mindst 6 år, ligesom en XO Cognac. Faktisk, hvis du vil være præcis, falder det i XO aldersbetegnelsen. Men det beskriver en kvalitet, der er bedre end en XO og en Napoleon. Gennemsnitsalderen for en Extra Cognac varierer mellem 15 og 25 år. Selvfølgelig er der altid undtagelser, for eksempel hvis et Cognac-mærke vælger at skabe en begrænset blanding med gamle eaux-de-vie fra deres kældre.
 • Vintage Cognac
  Vintage Cognac: En Vintage Cognac er en Cognac fra et enkelt år og en enkelt høst, ikke en blanding fra forskellige eaux-de-vie som en XO eller en VSOP. Det kaldes også en "Millésime Cognac". Vi ved det almindeligt fra Whisky som "enkelt tønde", hvilket betyder at spriten kommer fra en enkelt kilde; et år, en ejendom eller en tønde. Forskellen mellem Cognac og Whisky er, at for Cognac ligger kunsten i blandingen. Vintage Cognac er ret ualmindeligt, selvom det er en tendes, der bliver mere og mere populær. Det er faktisk en meget speciel gave for at finde en fødselsdag-Cognac på ens fødselsdag, eller en der markerer et jubilæum. For at et Cognac-hus skal have lov til at flaske en Vintage Cognac, er der lovlige forpligtelser, der skal følges. National Cognac Bureau (BNIC) skal kontrollere, at producenten overholdes. Når Cognac-producenten har besluttet at afsætte et udvalg af tønder til Vintage-betegnelsen, kommer der en embedsmand fra BNIC og forsegler tønderne og sørger derefter for, at de kun er låst væk for begrænset adgang. Det er vigtigt, at aftapningsdatoen er skrevet på etiketten, da dette indikerer, hvor længe Cognac faktisk har lagret i tønderne, fordi Cognac ophører med at lagre, når de er kommet på flaske. 
 • Hors d'Age Cognac
  Hors d'Age Cognac: Hors d'Age Cognac betyder "ud over alder" og er den aldersgruppe, der beskriver den højeste kvalitet en Cognac kan få - hvad angår alder. Officielt er den klassificeret i XO aldersbetegnelsen, men den bruges til Cognac's, der har en gennemsnitlig alder på 30 år og ældre. Hors d'Age blandingen kan være 30, 40, 50 endda op til 100 år gammel. En Hors d'Age Cognac er blandt de ældste Cognac, du kan få sammen med en Ancestral, eller måske en Trés Vieille Reserve. Der er også Vintage Cognac, som kan være lige så gammel som en Hors d'Age, men forskellen er, at Vintage er en enkelt høst Cognac, ikke en blanding.

Kontakt os

Du kan kontakte os på:

Telefon: 27 83 44 59

Send os en e-mail
Øl- og vinsmagning