Druen Chardonnay

Hele verdens grønne yndlingsdrue kan tilpasse sig tilstrækkeligt til at lave alt fra let, tør, mousserende vin til sød, botrytiseret dessertvin, men det er, når den befinder sig i sin tørre, egefadslagrede inkarnation baseret på de storslående vine i Bourgognes Côtes d´Or, at den er bedst kendt af forbrugerne.

Det er den stil, man kan finde fra Chile til Kina og fra Californien til New South Wales. Vinstokken er klart nok tilfreds med en række forskellige jordbundstyper og klimaet, selv om det at være en tidligt modnende drue betyder, at den også sætter knopper tidligt, hvilket kan være et problem i så frostudsatte regioner som Champagne og Chablis. Bortset fra det er den modstandsdygtig over for kulde og giver gode udbytter faktisk alle vegne, hvor den dyrkes.

Vinen har så nært slægtskab med ny eg, der tilfører vinen fyldig, krydret smørfedme, at man nemt kan komme til at glemme, hvordan dens egentlige druesortaroma er. Ikke fadlagret, koldklimatisk Chardonnay er bleg, æbleagtig og syrlig. Disse aromaer bliver gradvis blødere i retning af melon og fersken, når klimaet bliver varmere.

Almindelig Chardonnay er lavet for at blive drukket tidligt, og de fleste Chardonnay´er fra Den nye verden burde virkelig ikke lagres mere end et par år – højest.

Men i Bourgogne laver den nogle af de mest længstlevende hvidvine.

×

Kurv