Vin  fra Australien

I Australien er der for meget sol og alt for lidt regn. Det har de australske vinmagere vendt til deres fordel ved at fremhæve druernes modenhed i en stribe solfyldte, flot strukturerede rød- og hvidvine. De kan udmærket være blevet inspireret af de bedste europæiske vine, men nu har de skabt en så magtfuld identitet, der er helt deres egen, at det i dag er Europa, der forsøger at efterabe stilen i disse fantastiske vine fra “Down Under”. I mellemtiden har forbedret forståelse af, hvordan druerne opnår den optimale modenhed – hverken for meget eller for lidt – ført til en eksplosion af vinregioner med køligt klima i randen af det afsvedne kontinent, der udfordrer, men på ingen måde efterligner, de gamle, klassiske regioner i Europa.

Klassifikations system For Australsk Vin

Klassifikikationssystem for australsk vin er i skrivende stund under omlægning. I henhold til en aftale med EU i 1994 bliver de vinproducerende stater inddelt i nye zoner, regioner og underregioner. Den endelige udstrækning af hver enkelt mangler stadig at blive lagt fast, og det er ikke sandsynligt, at grænserne bliver lovfæstede før i 1997.

Det nye system, der p.t. drøftes over hele Australien (men endnu ikke ses på etiketterne), skal omfatte visse særregler. Den vigtigste er det vidt udbredte system om regionale blandinger i Australien, det strækker sig til druer fra adskillige forskellige regioner, muligvis også forskellige stater, der blandes sammen.

Fire store vinfirmaer (Penfolds, BRI, Hardy, Orlando og Mildara Blass) laver 801 % af Australiens vin, og de er meget afhængige af at kunne blande druesorter og vine fra forskellige regioner i deres største mærkevarevine. Mærkevarevine som f.eks. Koonunga Hill og Jacob´s Creek vil forsætte med at være en vigtig del af den australske vinscene og skal ikke ifølge loven anføre druernes oprindelse eller sort. Små vinerier vælger måske at anføre druesort og region på etiketten. Hvis de gør, skal 85 % af druerne komme fra den angive sort, og samme andel skal komme fra den angivne region.

Vindistrikter Australien

Australien er et vinland! Når det gælder god mad og vin, er Australien klart at foretrække.Vindistrikterne i Australien producerer samlet set, mere end 100 forskellige typer vindruer og der bliver hver dag, verden over, drukket mere end 30 millioner glas australsk vin.

Vi har nedenunder, samlet de australske vindistrikter, som I kan klikke ind på, og læse meget mere om.

Vindistriktet Barossa Valley

Blå Druer:vShiraz er den blå stjernedrue, og Cabernet Sauvignon kommer lige efter. Sidstnævnte er oftest bedst, når den blandes med druer fra andre områder.

Grønne Druer: Rhin Riesling dominerer, desuden er der en lille smule Semillon, Chardonnay.

Klima: Barossa Valley er meget varm og anvender dryp-vanding som modvægt til de tørre somre. Eden Valley og East Barossa Ranges er køligere med mere nedbør, men på et uheldigt tidspunkt for vindyrkningen, så også her anvendes alligvel kunstvanding.

Jordbund: De øverste jordlag veksler fra tungt sandblandet ler til rent sand. Nogle steder skal der tilføres kalk for at modvirke syren. i undergrunden er der kalksten, kvarts og ler samt noget rødbrunt sandblandet ler.

beliggenhed: De traditionelle ejendomme i dalbunden er bedst til rødvin. Ejendomme i 300-400 meters højde i East Barossa Ranges er fremragende til vine, der passer til det køligere klima.

Vindistriktet Clare Valley

Blå Druer: Der er primært Cabernet Sauvignon og Shiraz samt lidt Grenache.

Grønne Druer: Rhin Riesling er den førende druesort med nogen Palomino og Pedro Ximénez, Crouchen, Sauvignon Blanc, Semillon og Chardonnay.

Klima: Heden burde sænke syren og få sukkeret i vejret, men i stedet laves lette vine, især Rhin Riesling med en uventet naturlig syre og sarthed.

Jordbund: Undergrunden består hovedsagelig af kalkholdigt ler. Mod nord er der sandholdigt ler i øverste jordlag, i centrum er der rødt, sandholdigt ler, og mod syd er der rødt ler.

Beliggenhed: Vinmarkerne ligger 400-500 meters højde over havets overflade i de smalle dale, der løber nord-syd, og for foden af bjergene mod vest. Retningen varierer alt afhængigt af landskabets snoende konturer.

Vindistriktet Coonawarra

Blå Druer: Succes med Cabernet Sauvignon betyder, at det i dag er den dominerende blå druesort, selv om Coonawarra blev kendt for sin Shiraz til at begynde med.

Grønne Druer: Riesling er den mest plantede druesort, Chardonnay plantes i stigende omfang.

Klima: Det er de sydligste og dermed også de køligste vinmarker i South Australia. Det lettilgængelige vandspejl giver højt udbytte med god kvalitet. Der bliver høstet fra april til så sent som i juni.

Jordbund: Et område med terra rossa (bogstaveligt rød jord) eller porøst, rødt sandblandet ler dækker de lave højderygge med både sort, krakeleret ler og sandholdig jord oven på et lerfundament på lavere grund.

Beliggenhed: Der er fladt – ensartet fladt, og med den lange vækstsæson, den høje, lette intensitet og enestående jordbundsstruktur, er det ideelt til vinstokke.

Vindistriktet Hunter Valley

Blå Druer: Cabernet Sauvignon og Shiraz er de vigtigste druer, desuden er der noget Pinot Noir og Merlot.

Grønne Druer: Der bruges hovedsageligt Chardonnay og Sémillon i Hunters hvidvine.

Klima: Sommersolens varme dæmpes lidt af den skyfulde himmel. Upper hunter Valley skal kunstvandes.

Jordbund: Den fede, røde vulkanske, lerjord og alluviajorden nær Goulbum River er de bedste områder. Undergrunden med dårlig dræning og tungt ler er ikke så velegnet.

Beliggenhed: Vinstokke er plantet tæt ved Goulbum River i Upper Hunter Valley. Lower Hunters vinmarker ligger i 150-365 meters højde på Brokenback Range´s lavere skråninger eller i dalbunden.

Vindistriktet Margaret River

Blå Druer: Hovedsorterne er Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinot Noir, Zinfandel og Merlot.

Grønne Druer: Sémillon og Sauvignon Blanc blandes ofte sammen også med Chenin Blanc. Desuden dyrkes en del Chardonnay.

Klima: Der er kystklima med en kølig vækstsæson og en mild, våd vinter; Kolde, antarktiske strømme, der flyder neden under landmassen og vestenvinde fra Det indiske Ocean køler regionen og gør den mere tempereret end Perth mod nord. Havbriser er gode til at hindre overophedning, men er dårlige, fordi de udtørre jorden og dermed gør kunstvanding nødvendig somme tider; Om foråret kan briserne nå stormstyrke og ødelægger derved den tidlige knopskydning.

Jordbund: Øverste jordlag er normalt sand eller grus. underjorden er sandblandet lermuld, der ikke kan holde på vandet, så kunstvanding er nødvendig.

Beliggenhed: Vinstokkene er plantet på lave, jævne skråninger omkring 40 meter over havoverfladen.

Vindistriktet New South Wales

Blå Druer: Shiraz, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir dominerer.

Grønne Druer: De vigtigste druesorter er Sémillon, Chardonnay, Rhin Riesling og Traminer. I Riverina er der ogsø marker med Trebbiano, Muscat Gordo Bianco og Colombard.

Klima: Det er varmt, selv efter australske forhold, især i Hunter Valley og Riverina. Vådt, fugtigt vejr om efteråret fremmer råd.

Jordbund: Sandet, leret muldjord sammen med rødbrun, vulkansk sandblandet lerjord, granit og alluvial-aflejninger er dominerende.

Beliggenhed: Vinstokkerne er plantet i de jævnt kuperede dalbunde (Cowra, Riverina og Upper Hunter Valley) eller i forlandet til Brokenback og Great Dividing Ranges (Lower Hunter Valley og Mudgee).

Vindistriket Queensland og Northern Territory

Blå Druer: Shiraz er den førende blå drue. Der er små områder med Cabernet Sauvignon og Pinot Noir i Queensland.

Grønne Druer: Næsten halvdelen af Granite Belt er plantet til med Chardonnay.

Klima: Det er temmeligt varmt i Queensland og rigtig varmt i Alice Springs, sidstnævnte bruger drypvanding, der næres af lokale borehuller. Queenslands sene høst undgår de værste regnbyger, men frost og hagl kan ødelægge udbyttet.

Jordbund: Queenslands jordbund er generelt let syrlig. Den kan være granit- og sandgrå eller brungrå over en undergrund med hvidt sand og ler; Omkring Roma er jordbunden fyldig, sandet alluvial-lermuld.

Beliggenhed: Vinmarkerne i Granite Belt ligger i 750-900 meters højde i det bakkede område omkring Stanthorpe, Château Hornsby ligger i 600 meters højde.

Vindistriktet South Australia

Blå Druer: Shiraz, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon og Grenache er de dominerende druer.

Grønne Druer: Rhin Riesling, Chardonnay, Gewurztraminer, Sauvignon Blanc og Sémilon er plantet i stor udstrækning.

Klima: Det svinger fra kølige områder som Adelaide Hills og Coonawarra til varme, tørre områder som Barossa.

Jordbund: Jorden er en blanding af sandet lermuld, rødt sand-blandet ler, forskellige lertyper og frugtbar vulkanjord. Coonawarra har et område med terra rossa over en undergrund med kalksten.

Beliggenhed: Meget varierende fra Coonawarras flade vinmarker til East Barossa Ranges skråninger.

Vindistriktet Victoria

Blå Druer: Shiraz, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir dominerer.

Grønne Druer: Chardonnay, Rhin Riesling, Gewurztraminer, Marsanne, Sauvignon Blanc, Muscat a Petits Grains og Muscadelle er de vigtigste druesorter.

Klima: Kystområderne har kystklima. I nordøst produceres hedvine, og der er varmt.

Jordbund: Der er rødt, sandblandet ler i nord, kvartsitisk alluvial-jord i Goulburn Valley, porøs, sort vulkanjord i Geelong.

Beliggenhed: Stejle, skrånende, nordvendte marker i kølige områder muliggør en længere modningsperiode.

Vindistriktet Western Australia

Blå Druer: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinot Noir og Malbec er hovedtyperne.

Grønne Druer: Rhin Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sémillon og Chenin Blanc bruges til hvidvine. Dertil kommer Muscat Gordo Bianco, Verdelho og Muscadelle i Swan Valley.

Klima: Kystområder har kystklima. Regioner længere inde i landet og oppe mod nord er varmere og mere tørt,

jordbund: Øverste jordlag er hovedsagelig brunt eller gråbrunt, hyppigt meget sandet med grus og alluvial.

Beliggenhed: Vinmarkerne er koncentrerede i dalbunden og langs kysten, men der er også nogle vinstokke i de mere bakkede områder omkring Albany.

Vindistriktet Yarra Valley

Blå Druer: Pinot Noir dækker 25% af vinarealet, desuden er der Cabernet Sauvignon og små mængder Shiraz, Mrlot og Cabernet Franc.

Grønne Druer:1/3 af vinarealet er plantet til med Chardonnay, desuden er der små mængder af andre sorter.

Klima: Det kølige klima muliggør en forlænget modningsperiode. Blæst og regn kan bryde ind i blomstringen og frugtdannelsen i december og januar.

Jordbund: Der er to dominerende jordbundstyper. Den ene er grå, sandet ler eller lermuld. Den anden er dyb, frugtbar, rød vulkanjord.

Beliggenhed: Skråningernes vinkel og højde over havoverfladen varierer enormt, og vinmarkerne ligger mellem 50 m og 400 m over havoverfladen.

Vinproducenter i Australien

Vinproducenten Angove Family

Angove Family Winemakers er en femte generation South Australia familievirksomhed med en passion for crafting ikoniske og enkelt vingård, vine fra McLaren Vale samt et udvalg af førsteklasses vine fra nogle af South Australia store vin voksende regioner.

Vingården har en rig historie der går helt tilbage til 1886, da Dr. William Thomas Angrove kom til South Australia fra Cornwall, England med sin kone og unge familie til at etablere en lægepraksis i Tea Tree Gully, tyve kilometer nord øst for Adelaine, South Australia.

Fra den ydmyge start i Tea Tree Gully, hvor Doctor Angrove først begynte at lave vin som en tonic for sine patienter, er vi vokset til at blive en af Australiens ældste familie ejet og drivende vinfirmaer.

Familien er vogteren af den historiske Warboys Vineyard, der ligger mindre end en kilometer fra Township af McLaren Vale på Chalk Hill Road vingården er usædvanligt placeret og opdrættet økologisk. The Cellar Door ligger blandt de vinstokke, og fra den fantastiske terrasse du bogstaveligt talt sidder i midten af vingården med panorama 180 graders udsigt over McLaren Vale.

Vinproducenten Cranswick

Familienavnet Cranswick menes at stamme fra Crane´s Wyke i Yorkshire, hvor navnet omtales for første gang. Firmanavnet Cranswick blev skabt i 1991 da Graham cranswick Smith købte firmaet Diago´s Winemaking i Riverrina regionen i New South Wales. Siden da har Cranswick ændret produktionen fra kvantitet og produktion til andre store producenter af australsk bulk vin til i dag vor kvalitet sættes i højsædet og der produceres en bred vifte af kvalitets vine.

Huset har i dag et godt omdømme og ikke mindst er det godt vin for pengene. Vinene produceres for at fremhæve det bedste af australsk vinproduktion hvor smag og duft er det store ledetråde. Druerne høstes fra en bred vifte af druer fra flere steder i Australien, vinmarkerne dyrkes efter moderne metoder, hvor druekvaliteten kombineret med et lavt høstudbytte per hektar er med til at skabe moderne australsk vin.

Hvorfor denne Sarus Trane? Sarus Trane er valgt fordi den er større end alle andre traner og er et symbol på det. Cranswick står for. Sarus Trane er den eneste “indfødte” australske trane, og er verdens største flyvende fugl, ca. 2 meter høj og med et vingefang på 2,5 meter. Tranen er anset for at være en hellig fugl i flere lande, f.eks. Kina, Vietnam og Japan. Det siges at hvis man folder 1000 papirs traner så vil ens ønske om et langt og godt liv blive opfyldt.

Vinproducenten Franklin Tate

Den unge og fremstormende ønolog Rory Clifton – Parks er ved roret af vinindustri veteranen Franklin Tate, Franklins far John har også ydet værdifulde input til sammenstikning af vinene.

Tate & Clifton – Parker holdet bringer omfattende dybde, viden og lidenskab til Franklin Tate Estate vinfremstilling.

Som direktør fra vinfremstilling på FTE, bestræber Rory sig på at fremstille vine af høj kvalitet og som afspejler terroir i regionen. med nogle af de bedste muligheder Margaret River har at tilbyde, til sin rådighed Rory, får han stor tilfredshed i at se frugt behandlet i den endelige flaske produkt.

Det er ingen overraskelse, at Rory´s gane er forudindtaget mod Margaret River vinsmagere og stilarter, og han kan ofte findes hengive sig til en velfortjent glas eller to af Chardonnay, Shiraz eller Cabernet Sauvignon efter en lang dag i vingården.

Vine, der er kendetegnende for Margaret River regionen. “For mig, er en stor vin drevet frugt og ren med god kompleksitet og struktur”, siger han, “jeg elsker mangfoldigheden i Margaret River regionen, som handler om livsstil og det bedste af alt – havet, kunst, god mad og ikke mindst – gode vine”

At bruge sin tid nedsænket i et naturligt miljø og surfe på misundelsesværdige pauser i Margaret River kyst, er Rory passion for hans region kun overgået af hans passion for at flaske skønhed Margaret River og dele det med resten af verden.

Vinproducenten Rosabrook Estate

Rosabrook var oprindeligt hjemsted for et mindre antal grupper af landmænd, som pioner mejeribrancen i Margaret River i 1930érne. Mange af de isolerede lysninger, de kæmpede for at tæmme nu hjemsted for nogle af regionens vigtigste vinmarker. Rosabrokk Vine var en af de første vinproducenterende pionerer i Margaret River-vindistrikt. Ejet af Calneggia Family Vineyards, vinfremstilling filosofi, omhyggeligt styret af Calneggia Family og vinproducent Brian Fletcher, er at skabe elegante, frugt drevet vine, der er attraktive, mens unge, men også vil belønne patient cellaring når sort jakkesæt yderigere ældning.

Rosabrook Vine vinproducent er den meget talentfulde Brian Fletcher. Brian studerde ønologi på Charles Sturt University og begyndte sin karriere i vinfremstilling i 1978 i Australien. Brian er en yderst alsidig vinmager med et væld af priser til hans navn. Han er en af Margaret River mest anerkendte vinproducenter med over tredive års erfaring med vin i hele verden. Han har haft en række prestigefyldte vinfremstilling positioner herunder produktionsdirektør for Casa Vinicola Calatrasi på Sicilien og Chief vinmager for Evans & Tate. Selv om han er et kendt navn i Margaret River og en veteran som vinproducent for regionen, er han lidt af en stille achiever og fortrækker at holde sig ude af rampelyset og nyde tiden i vingården med hans elskede vinstokke.

Vinproducenten Simon Hackett

Simon Hackett er en super eksponent for australsk vin, han er født og opvokset i Baros, hvor hans familie er blevet forbundet med vinhandel i mange generationer. Hans store onkel deltog Roseworthy Agricultural College i 1860 og senere dimitterede i fra den konstituerende vinfremstilling kursus fra samme college i 1938.

I dag ligger Simons vingård ved indgangen til McLaren Vale i Budgen Road og det er hermed håndkraft fremstilles sine vine i små åbnetop fermentorer, forsigtigt plejer han dem kombination af franske og amerikanske egetræsfade barriques.

Simon har aldrig været bange for at tackle mindre almindelige vinsmagere og meget af frugt kommer fra tørre dyrkede vinmarker med gamle krogede gamle vinstokke.

Når det kommer til at smage australsk vin, så er Hackett bestemt værd at prøve. Hans forfriskende citrus Sémillon er en reel eye openert, mens hans Old Vine Grenache af de mest lækre vi nogensinde har smagt, selv om vi naturligvis er forudindtaget.

For danskerne er australsk rødvin, ofte lig med Shiraz. Shiraz laver Hackett også og en frugtbombe, uden at den bliver alt for marmeladeagtig.

Udbytterne er ofte meget små og hele hans årlige produktion sjældent overstiger 10000 flasker.

Vinproducenten Walther Clappis

En dynamisk trio – vinfremstilling team består af Walther Clappis, veteran i vinproduction med over 33 års erfaring, hans datter, Kimberly og hendes partner James Cooter.

Walthers erfaring og visdom plus den energi og entusiasme af den nye generation har skabt den perfekte balance i vingården. Alle vine afspejler en renhed, der er i overensstemmelse med Winemarkers, og deres filosofier.

Walther Clappis har lavet vin i over 33 år og betragtes som en af Australiens mest fremragende Winemakers, han er den eneste Winemaker der nogensinde har vundet Dan Murphy Trophy tre gange. I løbet af de 20 år Walther ejede Ingoldby Winery, tjente han ialt 37 trofæer og 124 guldmedaljer, herunder den meget prestigefyldte Bushing King Award for den mest fremragende rødvin.

Og senest i 2009 Hedonist Shiraz blev tildelt Australiens bedste eksport vin af året og vandt den prestigefyldte George Mackey Memorial Trophy. Den blev valgt blandt mere end 14.500 vine af et ekspertpanel.

Kimberly Cooter født Clappis. Kimberly Cooter er en hand-on vinmager, har lært de første år af sit håndværk i hænderne på sin far Walther Clappis. Efter at have afsluttet to år af en Architectural Design Degree på Uni SA og arbejdet på deltid i en detail vin outlet.

Der besluttede Kimberley at livet i et kontor ikke var for hende og valgte at slutte sig til sin far som en ekstra hånd i hans boutiqe vingård udenfor McLaren Vale. Det var i sin tid i vinhandelen, at hun mødte sin partner, James Cooter, og sammen besluttede at rejse ud og se mere af vinens verden.

Så i 2005 pakkede Kimberly sine tasker og rejste sammen med James til USA, der arbejdede de et år som et laboratorium arbejdstager i Californiens Sonoma Valley i Alexander Valley Wineyards vingård. Styrket af hendes år i USA, vendte hun tilbage til Australien, i 2006 hun på deltid vinfremstilling studier med Charles Sturt University i Wagga, NSW, for samtidig at komme tilbage til hands-on-vinfremstilling med sin far på The Hedonist.

Idag er hun en integreret del af The Hedonist team, bringer nye ideer og nye vin stilarter under opsyn af sin far og mentor.

James Cooter blev født til at være en vinproducent, der kommer fra en familie med en moderne historie på mere end 20 år i den australske vinindustri. Efter at have mødt Kimberly Clappis mens han arbejder i detail vin salg og med opbakning fra sin far, Colin, James begyndte livet som vinmand på Hardy´s Tintara Winery at McLaren Vale i 2005.

Hurtigt anerkendt for sin evne, blev han tildelt den bedste “Cellarhand” titlen i sin første årgang og med vinfremstilling, Han rejste med Kimberly for at arbejde med vin i USA. Her arbejde han på Alexander Valley Wineyards vingård i Californiens Sonoma Valley.

Tilbage i Australien i tide til vintage 2006, vendte han tilbage til Hardy´s Tintara Winery, samtidig for at tage sin formelle uddannelse i vinfremstilling gennem deltidsstudium på Charles Sturt University i Wassa, NSW. Et år senere sluttede han sig til Kimberly og hendes far på The Hedonist og er i dag en integreret del af det tæt sammentømret vinfremstilling hold der producerer et stadigt stigende udbud af godt udformet premium vine.

Vinproducenten Willunga 100

McLaren Vale betragtes som et af de bedste steder i Australien til dyrkning af druer til rødvin. Vinene i serien er navngivet efter det gamle udtryk “hundred”, der brugtes som officiel betegnelse for landsbyer der havde vokset sig så store, at hundrede eller flere indbyggere boede der. Træet på etiketten, er et River Red Gum træ (eukalyptus) og var over 100 år gammelt da man første gang plantede vinstokke her i 1840. Vinmageren bag Willunga 100 er den unge og fremadstormende Steve Pannel, der af førende kritikere betragtes som en ægte “rising star”, i branchen. Han formår, at skabe vine, der på en gang er tro mod områdets terroir og samtidigt har et moderne og udtryksfuldt snit med fokus på frugt og friskhed.

Vinproducenten Hesketh

Hesketh Wine Company er et lille familieejet vinfirma i staten South Australia. De samarbejder med flere selvstændige avlere i regionen og behandler alle vinene som en trditionelle vingårde ville gøre. Men i stedet for at forsøge at være alt for alle, så fokuseres der i stedet på at fådet bedste ud af hver enkelt region og druesort. På den måde skabes et bredt, men alligevel meget individuelt og varieret sortiment. Heskeths eget Winery ligger i Barossa Valley, hvor Winemakerne Phil Lehmann og Charles Ormsby plejer udviklingen af vinene og sikre høj og konstant kvalitet. Phil Lehmann er søn af den legendariske Peter Lehmann fra Barossa. Heskeths egne vinmarker er dels i Barossa dels i Coonavarra. Husets helt egen stil – “The Hesketh Style” – er baseret på balance og kompleksitet, men endnu vigtigere – drikkevenlighed. Det giver vine med generøse smags og aromastoffer, som også afspejler de vinmarker, druerne har været dyrket på.

×

Kurv