Vin fra Chile

I Sydamerika er Chile den utrættelige spydspids. Siden midt i 80erne er chilenske vinmagere vendt hjem fra Californien, Frankrig, Australien og New Zealand med viden, ideer og teknologi, som de kan bruge i deres egne vinindustri. Udenlandske investorer er blevet tiltrukket af politisk og økonomisk stabilitet med det resultat, at Chile nu har mere end 35 vinerier, hvis totale eksportindtjening ligger på mere end 140 millioner US dollars sammenlignet med 25 millioner US dollars i 1988.

Vinindustrien er ligesom selve landet strammet ind i et langt, smalt, nord-sydgående bælte på over 4000 km, hvor vinmarkerne aldrig ligger mere end 100 km fra hverken kysten eller Andesbjergene. Rent logisk medfører det, at man er underlagt de store klimaforandringer, der også viser sig i vinstilen, Men netop ved at afpasse druesorter til de fine nuanceforskelle i jordbunden og makro-klimaer, har vinmagerne været i stand til at variere og gøre deres vinudvalg bredere.

Vindistrikter Chile

I Chiles nordligste vinregioner Atacama og Coquimbo, avles især spisedruer, der bl.a. destilleres til den farveløse brandy Pisco. Landets varmeste vinregion, Aconcagua, producerer gode rødvine, mens der i det nye, køligere underdistrikt ved Stillehavet, Casablanca, avles gode hvidvine af chardonnay.

Vi har nedenunder, samlet de chilenske vindistrikter, som I kan klikke på, og læse meget mere om.

Vindistrikt Aconcagua og Central Valley

Blå Druer: De vigtigste druesorter er Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir og Malbec.

Grønne Druer: Sémillon og Sauvignon er plantet overalt og efterfølges af Chardonnay, Moscatel og Riesling.

Klima: Somrene er varme og tørre, og vintrene er kolde med den største nedbør mellem maj og septemer.

Jordbund: Jorden er frugtbar med en kalkstens-ler-blanding eller alluvialdynd nærmere floderne. Det giver god dræning, men er ikke ideelt for vinstokstress.

Beliggenhed: Man finder kun vinmarker med en vis hældning ved foden af Andesbjergene og Cordillera-kæden. De østvestvendte floddale er normalt brede med jævnt skrånende side.

Vindistriktet Casablanca Dalen

Casablanca-dalen ligger 66 kilometer fra Santiago, og kun 20 kilometer øst for Stillehavet. Dalens unikke jord er skabt af de kantede sten udstationeret i dalen fra de kystnære bjerge.

Casablanca-dalen har moderate temprature på grund af de store seaside påvirkninger med tidlige tåge og solrige eftermiddage. Denne årsag langsom modenhed. Casablanca-dalen producerer fremragende hvidvine, hovedsageligt Chardonnay og Sauvignon Blanc.

Vindistriktet Central Valley

Central Valley er formentlig Chiles vigtigste vinregion.

Regionen starter ca 180 km syd for hovedstaden Santiago, præcis som sin argentinske søster-region Mendoza på den anden side af Andelsbjergene. Det er her, vi finder den største koncentration af Chiles kvalitetsproduktion og de mest kendte vinhuse.

Den dækker over sub-regionerne Maipo,-Curico,-Rapel og Maule Valley.

De 4 sub-regioner har hver sin regionale profil, som altid på disse breddegrader, er det Andelsbjergene der er den bestemmende geografiske faktor med deres allestedsnærværende indflydelse på både vind, vand pg temperatur.

Vindistriket Curico Valley

Curicó Valley er et af de mest sydligt beliggende vinområde i Chile.

Klimaet hernede er  ulogisk nok  varmere end i de nordlige områder, så det er ikke herfra, man ser landets største og mest komplekse vine.

Imidlertid er en del producenter ved at få øjnene op for dette område, og der produceres efterhånden en række gode vine fra området. Især Merlot ser ud til at klare sig godt her.

Vindistriktet Maipo Dalen

Den Maipo-dalen ligger i det centrale Chile, lige syd for Santiago i en region bundet af Andesbjergene mod øst. Coastel Range mod vest og Maipo floden mod nord. Trods det er relativt lille størrelse, er dette den mest berømte appellation i Chile, hjemsted for nogle af de ældste vinmarker i Sydamerika.

Vinstokkene fra Maipo producerer vine af utrolige finesse og kompleksitet. Den Maipo-dalen har en varm, ørkenagtige klima med meget lidt regn. Den sandede, hurtigt drænende jord, kolde nætter egner sig perfekt til druer som Cabernet Sauvignon, Merlot og Carmenére.

Vindistriktet Rapel Valley

Placeret syd for Chiles hovedstad Santiago er Rapel Valley eller Valle de Rapel en delregion inden for den større Central Valley-region.  Det er opkaldt efter Rapel-floden, som er en sammenflydning af Tinguiririca og Cachapoal Rivers, som opdeler dalen i sine to underområder: Colchagua Valley i syd og Cachapoal Valley i nord.

Colchagua Valley har seks områder: Chimbarongo, Nancagua, Palmilla, Perrillo, San Fernando og Santa Cruz.

Cachapoaldalen har fire hovedområder: Peumo, Rancagua, Rengo og Requinoa. Den samlede region strækker sig ca. 60 km fra skråningerne fra Andesbjergene i øst til Stillehavet mod vest. Dette er en forholdsvis stor region med ca. 84.651 hektar.

Vinproducenter i Chile

Central Valley er det største vinområde i Chile, og står for 75 % af landets produktion. Her finder vi også de mest berømte vindistrikter: Maipo Valley, Rapel Valley og Maule.

I Casablanca-regionen dyrkes de grønne druer, og det er især vin fra druen Chardonnay og Sauvignon Blanc, der giver den største succes. Er du mere til druerne Merlot og Shiraz skal du begive dig mod regionen Aconcagua, hvor disse druer dyrkes med gode resultater.

Vinproducenten Baron Philippe de Rothschild

Rothschild dynastiet stammer fra Frankurt i Tyskland, hvor Amschel Mayer Rothschild (1744-1812), var vekselerer. Han fik 5 sønner, hvilket hver af de 5 pile i logoet symboliserer. Den ældste Amschel (1773-1855) overtog faderens forretning. Salomon (1774-1855) rejste til Wien som bankier. Nathan (1777-1836) rejste til London og grundlagde firmaet vi i dag kalder Baron Philippe de Rothschild med 1. Cru slotet Ch. Mouton Rothschild i spidsen. Den fjerde søn Carl (1788-1856) blev bankier i Napoli i Italien, og den yngste søn James (1792-1868) grundlagde i Paris – Baron de Rothschild (Lafite) – med Ch. Lafite Rothschild i spidsen. Mouton Cadet er et af de mest succesfulde vinbrands i verden – og det mest kendte fra Bordeaux. Firmaet producerer i dag vin i Bordeaux, Langedoc og Chile, men startede oprindeligt i Medoc med vine, som hele verden talte om – og stadig gør! Konceptet har altid været at producere kvalitetsvine typiske for deres område. Trods meget stort “know-how”, har man aldrig været bange for at gå nye veje. Det er almindeligt kendt, at Baron Philippe de Rothschild i alle de områder, hvor man har været involveret i vinproduktion, har vist vejen til bedre vine, takket være stor teknisk kompetence. I dag er det Baroness Philippine de Rothschilds (1933-2014) tre efterkommere: Camille, Philippe og Julien Rothschild der er ved roret.

Vinproducenten Carta Vieja

Vinã Carta Vieja blev grundlagt i 1825 af Del Pedregal familien i Maule-dalen i Chile. Det er idag 7. generation af samme familie, der tager sig af alt fra vinmarkerne, træfadene og tapningen. Carta Vieja anvender kun druer fra egne marker, hvilket er en sjældenhed i Chile. Chiles unikke geografi medfører et perfekt klima for druedyrkning. Landet strækker sig over 4500 km i længden og ligger mellem Stillehavet og Andesbjergene. I gennemsnit er landet kun 160 km bredt. Vinen dyrkes cirka 600-700 meter over havets overflade. Vinstokkene er godt beskyttede af Andesbjergene og nyder godt af den varme sol om dagen og om natten den kølige havbrise fra Stillehavet.

Vinproducenten Rengo Abbey

Rengo Abbey er et vineri beliggende i den Chilenske Rapel Valley. Her er et næsten optimalt klima til dyrkning af mange forskellige druer. Klimaet her i dalen styres af den store flod Rio Claro, som fører koldt vand ned fra Andesbjergene og dermed skaber et køligt klima til de mange druer.

Vinproducent Santa Conchita

I den centrale dal i Chile er de optimale betingelser for vindyrkning. Klimaet påvirkes både af de kolde strømme ud for Chiles kyst og kølig luft der strømmer ned fra Andelsbjergene.

Santa Conchita er anerkendt som en leverandør med vine med god typisk druekarakter.

Vinproducenten Viña Indomita

Viña Indomita blev grundlagt med det formål at adskille os fra de andre chilenske vinproducenter. Det er derfor, vi producerer vores rødvine på ikke mindre end 400 hektar i Maipo-dalen og vores hvidvine på 200 hektar i Casablanca-dalen.

I Casablanca-dalen har vi en topmoderne vingård, der ligger 80 kilometer uden for Santiago og 40 kilometer fra Valparaiso, de vigtigste eksportmarkeder havne i Chile. Vi har erfaring med den globale fordeling af og markedsføring af vine. Viña Indomita er en ung og dynamisk vin eksporterende virksomhed, og det er en af de få virksomheder i Chile, som er fokuseret 100 % på vine.

Vores mission er at producere høj kvalitet chilenske vine, der skal sælges på både eksportmarkedet som hjemmemarkedet.

De bedste chilenske hvidvine kommer fra Casablanca, og de bedste rødvine kommer fra Maipo. Dette er grunden til Viña Indomita har vinmarker i begge dale. De årgange fra Maipo og Casablanca giver Viña Indomita med de bedste tænkelige råvarer til fremstilling af de fineste vine.

Maipo er berømt for sine rødvine som Cabernet Sauvignon, Merlot og Carmenére. Hver eneste drue plukkes i hånden.

Casablanca er mekka ekstremt frugtagtig hvidvine som Chardonnay og Sauvignon Blanc. Hver eneste drue plukkes i hånden.

Vinproducenten Viña Requingua

I 1961 overtog Santiago Achurra Larrain, vingården Viña Requingua, og siden er det gået stødt og rolig fremad med at forbedre kvaliteten. De har vundet mange priser og er repræsenteret i over et dusin lande. Viña Requingua råder over 1000 hektar jord, hvoraf de 500 hektar er tilplantet med Cabernet Sauvignon, Merlot, Carménére, Syrah, Pinot Noir, Cariñan. Mourvédre, Petit Verdot, Cinsault, Sauvignon Blanc, Semillon og Chardonnay. I dag, selv efter mange års handel, har Viña Requingua bevaret en ydmyghed, som mange andre har tabt. På hvilken som helst dag kan man uden aftale møde op og få en udsøgt behandling af Santiago ham selv.

×

Kurv