Vin fra New Zealand

Klimaet er nøgleordet, New Zealand har det helt ideelle kølige klima. Skønt det er et langstrakt land, der dækker tilsvarende breddegrader som mellem Tysklands Rheingau og Algeriet, er forskellene i klimaet ikke så store. Vinmarkerne er stort set koncentreret i tre områder på den mere tørre østlige side af både Northvog South Island, hvor den lange, kølige vækstperiode (forudsat at den ikke bliver alt for lang og kølig) skaber hvide vine af usædvanlig frugtig intensitet, klassisk drue-karakter og pirrende syrlighed – ikke blot fra Sauvignon Blanc, men også fra Chardonnay, Riesling (både tør og sød), Chenin Blanc og andre druer. Müller-Thurgau er stadig en meget udbredt arbejdshest, men eksporteres sjældent). Disse vines intensitet og balance er så perfekt at selv Sauvignon og Chenin med fordel kan gæres på egefade.

I den anden ende af modenheds-skalaen bliver de mest spartanske Chardonnay og Pinot Noir brugt til særdeles flotte mousserende vine. Produktion af røde vine er stadig i sin vorden, for i starten mente man klimaet var for køligt. Men efterhånden som druesorter afpasses efter klima og jordbund, stiger kvaliteten. Det mest lovende resultat kommer fra Cabernet Sauvignon blandet med Merlot (rundere og mindre urteagtig end Cabernet alene) fra den lunere North Island, og fra Pinot Noir på South Island.

Hvidvin

Den moderne vinavl begyndte i 1973, da det store vinhus Montana anlagde vinmarker i Malborough, men det store gennembrud kom i 1985 med Cloudy Bays chardonnay, som blev kåret til verdens bedste hvidvin.

Rødvin

Rødvin laves ofte på en blanding af Cabernet Sauvignon og Merlot eller på Pinot Noir-druen.

Den fremherskende sort for New Zealandsk vin er Bordeaux. Bordeaux-vinene er frugtdreven med et behersket brug af egefade og skal helst nydes unge.

Klassifikationen For New Zealands Vin

Lovgivningen for vinetiketter i New Zealand har indtil nu været relativ afslappet. Den skal dog ændres i den nærmeste fremtid med indførelsen af et system med “Certified Origin” (Oprindelsesgaranti) for at opnå international tillid til, at alt det der står på vinetiketten er rigtigt.

Certified Origin System

Systemet garanterer, at 85 % af druerne i en bestemt vin kommer fra det geografiske område og er den årgang og den angivne druesor, som der står på etiketten.

Geographical denominations (Geografisk angivelse)

Den bredeste angivelse er New Zealand efterfulgt af North Island og South Island. Disse dækker regionale blandinger. Derefter kommer 16 regioner som Canterbury efterfulgt af særlige områder og til sidst individuelle vinmarker.

Vindistrikter New Zealand

En væsentlig del af den New Zealandske vinsucces skyldes Sauvignon Blanc. Denne drue, der ellers dyrkes i Bordeaux og Sancerre i Frankrig, lægger most til nogle helt anderledes hvidvine i New Zealand. Distriktet Marlborough ligger på Sydøen med det køligere klima, og det var først i 1973, at man plantede de første vinstokke. I dag er det New Zealands største vindistrikt med over 40 % af landets beplantede areal med vin. Tre fjerdedele af alle newzealandske vine er hvidvine.

Vi har nedenunder, samlet de New Zealanske vindistrikter, som I kan klikke på, og læse meget mere om.

Vindistriktet Marlborough

Blå Druer: Selv om Marlborough er bedst kendt for sine hvidvine, så produceres der også Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot. Pinot Noir bruges ofte til mousserende vine.

Grønne Druer: Efterhånden som Sauvignon Blanc bliver mere og mere betydningsfuld, er Mïller-Thurgau på retur. Chardonnay trives også og giver sit bidrag til de mousserende vine. Rhin-Riesling er meget succesrig i botrytiserende vine.

Klima: Klimaet er køligt, men der er overvældende megen sol. Der er ikke megen nedbør mellem oktober og april. Frost og blæst kan skabe problemer.

Jordbund: Jordbunden varierer fra ler til stenet grus. De meget stenfyldte områder er så veldrænede, at det er vigtigt med kunstvanding.

Beliggenhed: Generelt lavt og fladt, men Awatere Valley nyder godt af beskyttede terrasser, der giver en fremragende beliggenhed i forhold til solen.

Vindistriktet South Island

Blå Druer: Pinot Noir er bedst egnet, men der dyrkes også Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot.

Grønne Druer: Müller-Thurgau plantes stadig i stor udstrækning, men Chardonnay og Sauvignon Blanc er mere værdsat. Der er også Riesling, Gewürztraminer og Pinot Gris.

Klima: Klimaet er køligt med rigelig sol til støtte for modningsprocessen. Efterårsnedbøren er lav, men vind og frost kan skabe problemer.

jordbund: Jordbunden er varierende. Alluvialdynd oven på gruset undergrund er veldrænende. Dertil kommer områder med kalkholdigt, kalkstensrig lermuld og striber med løss.

Beliggenhed: Mange af vinmarkerne er flade og lavtliggende. Nelson er mere bakket med nogle beskyttede, velbeliggende marker.

Vinproducenter i New Zealand

New Zealandsk vin produceres primært i 10 regioner – fra nord til syd. På grund af det tempererede klima nyder vinmarkerne de kølige somre og de milde vintre lige så meget som de kølige sommernætter. Disse temperatursvingninger er essentielle for at kunne bevare frugten og syren i druerne, og der skabes fuldmodne druer, der i store træk minder om de druer, vi finder i Europa.

Vi har nedenunder, samlet de New Zealanske vinproducenter, som I kan klikke på, og læse meget mere om.

Vinproducenten Palliser Estate Wines

Palliser Estate Wines blev etableret i 1989 efter 2 vingårdes sammenslutning. Vingårdene havde samme stil og vinmarker ved siden af hinanden – og sammenslutningen betød i længden bedre vin, mere kvalitet samt større mængde og en mulighed for at gøre sig gældende internationalt. Palliser har nu 32 hektar vinmarker og er placeret ca. 70 km. nordøst for hovedstaden Wellington (nordøen), i en langstrakt nord-syd gående dal, hvis undergrund er meget lig Bourgognes og med et tørt klima.

Palliser producerer klassiske vine, såsom Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Late Harvest Riesling (Botrytised Riesling), Nobel Harvest Chardonnay og en Sparkling. De producerer også en vifte af lækre dagligdagsvine under navnet “Pencarrow”. Palliser er blevet placeret blandt de 10 bedste vingårde i New Zealand og dette på kort tid. Bedøm selv, om det er lykkedes!.

Vinproducenten Tindall

Tindall Vineyard er en familieejet enkelt vingård i hjertet af Marlborough, New Zealand måske landets bedst kendte vinregion.

Navnet hædrer Henry Tindall, bedstefar til broderen Clyde og Nigel Sowman der nu køre vingården.

Tindall Vineyard er kendt for sin præmierede Sauvignon Blanc, Chardonnay og Pinot Noir druer og producerer klassiske Marlborough vine, hvor de udnytter de talenter som den roste vinmager Dr. John Forrest har.

Vingården omfatter i alt 22 hektar.

Vinproducenten Tinpot Hut

Fiona Turner har produceret vin i Marlborough gennem mange år, med disse vine er hendes første soloprojekt. Navnet Tinpot Hut stammer fra de afsides beliggende bjerghytter mellem Wairu- og Awatere-dalen. Disse hytter blev brugt af fårehyrderne, når de drev fårene sammen efter sommerens ophold i bjergene. Navnet kæder Marlboroughs fortid som centrum for fårehold sammen med den nuværende status som et af verdens mest dynamiske vinproducerende områder. Dette bevises med disse overvældende vine.

×

Kurv