Vin fra Portugal

Når man ser bort fra de to vigtigste eksportvarer, Portvin og Mateus Rosé, er Portugals store styrke dets druesorter og dets evne til at beholde barnet mens badevandet kastes væk.

Mellemskabet af EU i 1986 gav vinindustrien, især de store kooperativer der dominerede, en tiltrængt saltvandsindsprøjtning i form af subsidier. I årevis havde kooperativerne først frigivet deres vine efter lange tider på gamle fade eller cementtanke – hvor de tabte frugtighed og fik en sveden snerpethed.

Ændringen, der omfatter rustfrit stål og tidligere aftapning, er først lige kommet i gang, men flere regioner har allerede fornyet sig, især Alentejo, Dão og Setúbal, som har tiltrukket både private investeringer og australske kældermestres hjælp.

Det helt afgørende punkt, og det blev erkendt af alle de nye producenter, både de lokale og de udefra kommende, var barnets værdi – i form af landets velsignelse af spændende spontane druesorter. I stedet for at gribe enhver lejlighed til at vise at Portugal også kunne skabe overbevisende Cabernet Sauvignon og Chardonnay vine (som det godt kan), koncentrerede man sig om at udvikle de bedste og mest karakterfulde af de lokale sorter de grønne Fernão Pires, Loureiro og Alvarinho, og de blå Periquita og Baga, samt portvins-sorter som Touriga Nacional og Touriga Francesa.

Et af de områder der stadig er noget kaotisk, er Portugals appellation-system, til dels fordi det skulle ændres så det stemte overens med kravene fra EU. Det er i øjeblikket temmelig kompliceret for ikke at sige forvirrende – men fortvivl ikke. Kort fortalt er den højeste klassifikation DOC (denominacão de origem controlada) og der er 13 af disse regioner, men producenterne må i stedet gerne bruge den præ-EU betegnelse RD (região demarcada); dernæst er der 44 IPR (indicacão de proveniencia regulamentada). Dertil kommer firmamærker fra ikke demarkerede regioner og firmaers blandinger, hvoraf nogle er overordentlig gode. Ordet Garrafeira indicerer kvalitet og alder.

Mousserendevin

En af de vigtigste regioner er Vinho Verde, der fremstiller friske og let mousserende vine.

Porto er kendt for fyldige og krydrede rødvine på druen Baga samt mousserende vin efter Campagnemetoden, og syd for Lissabon ligger distrikterne , hvor man på druen Muscat laver en af de fornemste søde vine i verden.

Dessertvin

Dessertvin er ofte søde hvidvine med et sukkerindhold på mere end 30-40 g pr. liter. Jo sødere desserten er, des sødere bør vinen være. Sauternes, Loirevine som Vouvray og Bonnezeaux samt Auslesevine er almindelige dessertvine.

Også søde hedvine anvendes til desserter, de klassiske er Portvin, Madeira, Sherry, Marsala og Vin Santo.

Hvidvin

De bedste ikke mousserende hvidvine er lavet på den fine drue Alvarinho. Franske druer anvendes kun i beskedent omfang.

Rosévin

Lys rødlig vin, ofte fremstillet af rødvinsdruer, hvis skaller kun indgår i begyndelsen af gæringen, så der ikke gives så megen farve.

Rosévin fremstilles i næsten alle vinproducerende lande, ofte på druerne Grenache, Pinot Noir, Cabernet Franc eller Gamay.

Rødvin

I det nordlige Portugal laves de gode rødvine på gamle lokale druer, især den ædle Touriga Nacional og Tinta Roriz, i Spanien kendt som druen Tempranillo.

I Douro-dalen laves der foruden gode Portvine, solide rødvine, hvoraf flere bliver slotsaftappet ligesom i det sydligere Dão. Bairra syd for Porto er kendt for fyldige og krydrede rødvine på druen Baga.

Portvin

Portvin: Land og område: Portugal, Douro regionen. Portvin fremstilles i Douro regionen i det nordlige Portugal.

Der findes et væld af stilarter, der dog alle har ét element ved fremstillingen tilfælles:Druemostens naturlige gæring standses ved tilsætning af druesprit. Herved beholder mosten noget af druernes naturlige sukkerindhold – vinen bliver naturligt sød – og alkoholdprocenten stiger selvfølgelig og ender typisk på ca. 20 %. (Denne metode anvendes også andre steder, f.eks. i Frankrig, hvor vin fremstilles efter denne metode kaldes vin Doux Naturel.

Colheita Port

Colheita betyder årgang. Når der står f.eks. Colheita 1997 på en portvin, er der tale om en Tawny portvin fra det år.

Hvid & Ruby Port

Hvid portvin laves af grønne druer, og vinen lagrer på store fade i 2-3 år. Ruby port laves på ca. samme måde men udelukkende af blå druer.

Late Bottled Vintage

Late Bottled Vintage betyder sent aftappet årgangsvin, som tappes på flaske efter  4-6 års fadlagring. Denne ekstra tid på fad i forhold til Vintage port gør den blødere og mere tilgængelig i yngre alder.

Quinta Vintage

Quinta Vintage er portvin fra en enkelt vingård i modsætning til Vintage, der typisk er fra flere vingårde. Den skulle efter sigende være lidt lettere og hurtigere udviklet.

Tawny Port

Det engelske ord Tawny betyder brunlig eller gulbrun, og hentyder til den farve, som portvin får, når den lagres på små fade i længere tid.

Rigtig Tawny portvin findes i to katgorier: 1 ( med aldersangivelse, f.eks. 10 Års eller 20 Års). Kategorie: 2 ( med angivelse af årgang, de såkaldte Colheita vine. Begge typer er i princippet drikkeklare når de er tappet på flaske.

Der findes dog også billige portvine, der bærer betegnelsen Tawny, men de har typisk fået farven ved iblanding af hvid port, og smagsmæssigt byder de ikke på de ægte Tawny-kvaliteter.

Her kan du se Golden Wine udvalg af Tawny Port.

Tawny Port med aldersangivelse

Denne type findes som: 10 years old, 20 years old, 30 years old, og mere en  40 years old,

Betegnelserne hentyder dog ikke til en eksakt alder, Tawny vine med aldersangivelse er fadlagrede portvine, der er blandet af vine af forskellige alder: Instituto do Vinho do Porto skal godkende, at vinen er karakteristisk for det, som man forbinder med aldersbetegnelsen.

Smagsmæssigt er de kendetegnet ved en karakteristisk (og ekstremt lækker) nøddeagtig smag.

Her kan du se Golden Wine udvalg af Tawny Port med aldersangivelse.

Vintage

Vintage er et engelsk ord, der betyder vinhøst eller årgang. Vintage er en fornem portvinstype, der kun laves i de allerbedste år. Den tilbringer kun ca. 2 år på fad, hvorefter den udvikler sig i mange år på flaske, og den er først drikkemoden i relativ sen alder. Den regnes af mange for “Kongen” af portvin.

Her kan du se Golden Wine udvalg af Vintage Portvine.

Vintage Character

Vintage Character er blandet af flere forskellige årgange med et gennemsnit på omkring 4 år. Den skulle have noget af samme karakter som Late Bottled Vintage men samtidligt være lettere og hurtigere drikkemoden.

Her kan du se Golden Wine udvalg af Vintage Character.

Klassifikationsystem i Portugal

I Portugal blev DOC (Denominacao de Origem Controlada) klassifikationen indført i 1968 og erstattede RD (Regiao Demaracada) klassifikation, som omfattede 9 områder. Det regionale oprindelseskrav i DOC er langt mere restriktivt. DOC omfatter i dag 29 geografiske områder. Nyere vine ses stadig med RD klassifikationen. For at gøre forvirringen total skal det nævnes at nogen vingårde vælger at stå uden for DOC. Det er ikke nødvendigvis et tegn på dårligt kvalitet.

Vindistrikter Portugal

Nordlige Portugal

Her ligger Douro-dalen i al sin landskabelige pragt og med alle sine herlige portvine – og for resten også i nyere tid med mange tørre bordvine, lavet på de samme druer.Men det nordlige Portugal har også tre andre interessante distrikter: Minho, Bairrada og Dão.

Sydlige Portugal

Floden Tejo, der flyder gennem hovedstaden Lissabon, lægger navn til to vindistrikter, Ribatejo (Tejos Bredder) og det meget store Alentejo (På den anden Side af Tejo).Vi kunne også forenkle det og kalde distrikterne: Resten af Portugal. Eller: Portugals svar på Spaniens La Mancha. De dækker stort set hele landets sydøstlige del på de store sletter, der under Solens varme virker som en stegepande.

Vi har nedenunder de portugisiske vindistrikter, som I kan klikke jer ind på, og læse meget mere om.

Vindistriktet Alentejo

I flere hundrede år var regionen en slagmark, først mod Maurerne og så mod spanske indtrængende. På den nedtrampede jord havde afgrøder ingen tid til at vokse under fødderne på alle disse marcherende hære. Men i dag er det en meget frugtbar landsdel, der producerer mere end 2/3 af verdens totale korkforsyning.

Fra Estremadura er der ikke langt til Alentejo i den sydøstlige del af Portugal, som producerer rigtig mange spændende vine. Alentejo ligger øst for Ribatejo og strækker sig helt ned til Algave. Alentejo er en af de største vinregioner i Portugal og er inddelt i DOC.

Regionen Alentejo, der fylder omkring en tredjedel af Portugal, bliver af mange anset for at være landets “kornkammer” med sine rige, frugtbare jordarealer. Vin og mad fra Alentejo. Halvdelen af landets vinproduktion bliver fremstillet i Alentejo.

Vindistriktet Dão

Dão er en af Portugals mest fremtrædende vin regioner, som ligger syd for den berømte Douro-dalen. Det har haft lidt af et dårligt ry i fortiden, men internationale vin mediernes opmærksomhed og forbedringer i produktion og marketing har hjulpet regionen på rette kurs. Dão vine er nu nogle af de mest populære i Europa.

Dão bedste vinavls-region ligger i den nordlige del af landet. Det tager sit navn fra Dão-floden, hvor de fleste af regionens vinmarker er placeret. Dão er en biflod til den større Mondego (Portugals længste flod) og flere andre floder strømmer gennem regionen.

Mod nord, syd og øst for Dão-dalen er granit bjerge i det østlige Beiras. Det er de samme toppe, som adskiller Beira Litoral (kystnære Beira) fra Beira Interior (indre Beira), og Dão og douro floder. Som et resultat af denne beskyttede stilling, klimaet langs Dão er relativt mildt, stabilt og ensartet mellem vinmarker sites. Det skaber naturligvis en homogenisering af regionens terroir; om dette er en dårlig eller en god ting er åben for debat.

Dão vinmarker ligger i højder mellem 150-450 meter over havets overflade. Denne højde hæver vinstokkene ud af dalens skygger og mod solens stråler,

Vindistriktet Douro Dalen

Blå Druer: Der kan anvendes mere end 50 druesorter, men Touriga Nacional er den bedste.

Grønne Druer: Blandt de druesorter, der bruges til hvid portvin, er Gouveio (Madeiras Verdelho) og Viosinho.

Klima: Det fugtige Atlanterhavsklima i Porto er ideelt til lagring af portvin. Længere mod øst er det mest tørt.

Jordbund: Vinstokke til portvin plantes kun i skifer.

Beliggenhed: Douro er berømt for sine stejle terrasser, der følger de smalle floddale.

Vindistriktet Lissabon

Vindistriktet Lissabon også kendt for navnet Estremadura, Vi kan anbefale, at du medbringer et godt kort, hvis du vil udforske den smukke vinregion Estremadura. Når man en gang har forladt forstæderne uden for Lissabon, er man virkelig på landet. Rundt om bakkedragene snor sig smalle veje gennem vin- frugt- og olivenplantager.

Estremadura er en stor region, som strækker sig fra udkanten af Lissabon næsten helt op til byen Coimbra. Nærheden til kysten giver et lidt lunefuldt klima med en del kølige og fugtige atlanderhavsvinde. Landskabet er grønt og bølgende med bakker og bjerge på op til 600 meter, der fungere som vindbrydere og påvirker mikroklimaet i de forskellige dele af Estremadura.

Her findes faktisk ni forskellige appellationer, og kvaliteten varierer meget mellem de forskellige distrikter. Samtidig med, at mange producenter værner om deres DOC-appellationer, indser man, at der ligger en styrke i at markedsføre regionen i fællesskab under et navn. Som det er i dag, kan producenten enten vælge at satse på DOC-stemplet på deres vine (hvis de vel at mærke opfylder de krav, der stilles) eller kalde deres vine for Vinho Reigonal Estremadura.

Vindistriktet Madeira

Blå Druer: Tinta Negra Mole er Madeiras mest plantede druesort.

Grønne Druer: Verdelho og Malvasia er de mest almindelige blandt de fine “ædle” sorter. Bual og Sercial er meget sjældnere.

Klima: Det varme, fugtige, subtropiske klima betyder, at der kan skabes problemer med oidium og botrytis. Nedbøren varierer fra 3000 mm om året inde i landet til omkring 1/3 ude ved kysten.

Jordbund: Jordbunden er vulkanisk, løs rød tuf med en blanding af basaltsten.

Beliggenhed: Vinmarkerne er anlagt på terrasser op til 1000 meter i syd og lavere i nord.

Vindistriktet Midt og Syd Portugal

Blå Druer: Castelão Frances findes overalt, Ramisco er på tilbagetog, og Cabernet Sauvignon udbredes mere og mere.

Grønne Druer: Arinto har potentiale til gode vine. Fernão Pires plantes vidt og bredt, og Malvasia findes i mange forklædninger.

Klima: Atlanterhavets påvirkning er vigtig i vest, inde i landet kan det tørre Alentejo-område blive meget varmt om sommeren.

Jordbund: Estremadura har kalkholdigt ler og kalksten, Ribatejo har ler og sand samt frugtbar alluviajord, og Alentejo har granit, kalksten og rødt ler.

Beliggenhed: Ribatejo- og Alentejo-sletterne står i kontrast til de mere bakkede områder Torres Vedras. Alenquer og Arruda.

Vindistriktet Nord Portugal

Blå Druer: De bedste druesorter er Bairradas og Dãos Baga samt Touriga Francesa og Touriga Nacional, der bruges til portvin.

Grønne Druer: Alvarinho, Loureiro og Trajadura er de bedste grønne Vinho Verde-druer. Der dyrkes Viosinho i Douro og Trãsos-Montes, og der bruges Gouveio i hvid portvin.

Klima: Atlanterhavspåvirkningen medfører meget nedbør og en lang, varm modningssæson. Det indre af Douro-dalen har barske vintre og varme somre.

Jordbund: Den tunge, kalkrige ler i Bairrada viger for granit i Dão og skifer i Douro.

Beliggenhed: De stejle Douro-terrasser står i kontrast til det flade landbrugsland i Vinho Verden.

Vindistriktet Vinho Verde

Portugal er et meget rigt og varieret vinland, og dette gælder ikke mindst for vindistriktet Vinho Verde som ligger i Minho provinsen. Området Vinho Verde ligger i den nordlige del af Portugal og er mod nord og øst omgivet af Spanien og mod vest Atlanterhavet. Navnet Vinho Verde lyder grønt og det er nøjagtigt, hvad det er.

I dette område af Portugal vokser alting hurtig, og det er ikke så underligt, da nedbørsmængden i Vinho Verde er ca. 3,500 mm om året. Sammenligner man med det tørre og hede Alentejo falder der her kun ca. 500 mm regn om året. Vinho Verde er faktisk et af de mest regnfulde områder ikke alene i Portugal, men i hele Europa.

Vinproducenter

Vinproducenten Casa da Quinta das Laranjeires

Casa da Quinta das Laranjeires er grundlagt i 1836. Virksomheden er startet ud som et familiefirma – og er fortsat sådan gennem generationer i Douro med vinmarker, produktion og salg af druer/vine til de store afskibere i Vila de Gaia.

Den smukke vingård er beliggende i den smukke Douro region, tæt på Peso da Regua. Vingården består af 22 Ha hvor der dyrkes vin på 14 Ha. Der dykes druer som Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, samt de hvide som Malvasia Fina, Gouvei og enkete andre druer i mindre omfang.

Vinene produceres under temperaturkontrol ved omkring 15 grader.

I kælderen produceres røde vine ved traditionelle metoder, hvor druerne fodtrædes. På denne måde får man de tmaksimale ud af druernes smag og finesse.

Portvinene bliver ældet klassisk vis, såles at tawny vinene bliver på fad som længe som muligt – og derved opnår en friskhed ved tapning på flaske.

Vinproducenten Caves Alianca

Caves Alianca er beliggende i det nordlige Portugal, men ejer vingårde (Quintas) i mange forskellige områder i Portugal. Caves Alianca vlev grundlagt for mere end 75 år siden og er i dag stadig ejet af efterkommere fra grundlæggerne.

Firmaets mission er at fremstille vine med typisk portugisisk karakter i høj kvalitet, til den rigtige pris.

Vinproducenten DALVA

Dalva blev grundlagt i 1862 – og fik sit nuværende navn etableret i det tyvende århundrede, da Silvia Clement overtog virksomheden.

Virksomheden startede ud i Brasilien og Nordamerika – men har efterfølgende fundet fodfæste i andre lande også. Bla. i Europa og Asien.

Virksomheden producerer portvin med høje kvalitets standarder. Portvinene er kendt for sine smukke og unikke afgrøder.

Vinproducenten Herdade Enligthened

Ved udgangen af 2014, erhverver Parras Wine ejendommen i Landsbyen Redondo. Købet inkluderer også 180 hektar jord – hvor 70 hektar repræsenterer vinproduktion.

Året senere erhverver man mere jord  – og i 2019 er målet, at fylde 150 hektar jord med vinstokke – og kun røde druer som; Arogonisk, Touriga Franca, Alicante Bouschet og Red hund.

I 2016 markedsførte de deres første vin, produceret på egen jord.

Vinproducenten Monte da Capela

Monte da Capela ligger i Moura sub-region på den venstre bred af floden Guadiana, den varmeste region i Portugal. Den terroir er baseret på kalksten jord og i den unikke klima i Pias-regionen er i stand til at producere vine med koncentreret aroma og smag. I øjeblikket er vingården helt besat af 50 hektar af vinmarker.de vigtigste druesorter planter er: Røde druer- Aragonez, Trincadeira, Alfrocheiro, Alicante Bouschet og Touriga Nacional. Hvide druesorter: Antão Vaz og Arinto.

Legenden siger, at St. Luzia fandt nogle hyrder ved et oliventræ nær Pias, Serpa, og fortalte dem at bygge et kapel til hendes hellighed. Navnet Monte da Capela stammer fra denne kapel bygget i det 16. århundrede på deres jord, og til minde om skytshelgen der stadig er inspiration til festivaler i hele regionen. Traditionen med historien gentages i vinen. Monte da Capela var resultatet af den opfindsomhed, skarpsindighed og erfaring fra dennes partnere. Dette trak på det bedste af det Pias terroir og Alentejo druesorter for at skabe vine, der er enestående i koncentration af farve og aroma.

Vinproducenten Paulo Coutinho

Paulo Coutinho startede sit eventyr på Quinta do Portal i august 1994, det år, hvor vingården begyndte at sælge Portvin og producere DOC Douro vine.

Han oplevede sin første vinhøst ti år tidligere ( i alderen 14) på The House of Sandeman, hvor han lærte kunsten af portvinsproduktion, han arbejdede der yderligere otte år, omgivet af vine og vinstokke. Og så kom det ikke som nogen overraskelse, at han valgte at studere ønologi på UTAD (Universidade de Trás-os montes e Alto Douro). efterfulgt af en praktikplads på den berømte mousserende vin producent, Caves da Raposeira, som også er baseret i Douro området.

Kort efter begyndte han at arbejde for Mansilha Branco familien af Quinta do Portal, hvor han hjalp vingården til at vokse og udvikle sig, hvilket skaber en unik filosofi om vinproduktionen, der har ført til en række priser og udmærkelser, herunder flere Trophies og guldmedaljer ved International Wine Challenge og andre internationale vinkonkurrencer samt mere end 100 vurderinger af 90+ point i de internationale vin magasiner, nemlig The Wine Advocate, Wine Spectator og Wine Enthusiast.

Vinproducenten Santa Vitória Vinhos

Casa de Santa Vitória er en del af selskabet Vila Gaté Group, der er dedikeret til produktion og salg af kvalitetsvine og olivenolie. Etableret i 2002, og resultatet af en passion for jordarters produkter, dette selskab  repræsenterer en investering, der sørger for at give en direkte kontakt med det bedste, der er produceret i Alentejo.

Casa de Santa Vitória har 127 hektar vinmarker og 150 hektar med oliven.

Vinproducenten Sociedade dos Vinhos Borges S.A.

The Society af Wine Borges blev grundlagt i 1884 af Antoinio Nunes Borges og hans bror Fransico. Igennem årene har de udvidet med et komplet udvalg af vine fra de mest berømte regioner.

I 2000 flyttede de hovedkvarteret til Rio Tinto, hvor kontorerne ligger i en smuk fredet bygning. Som resultat af hårdt arbejde og produktion af kvalitetsprodukter har Society of Borges Wines et årligt salg på mere en 6 millioner flasker – hvoraf 50% eksporteres til omkring 50 lande på 5 kontinenter.

Borges betragtes som en garanti for kvalitet.

Vinproducenten Quevedo

Familien Quevedo har ejet marker og vingård i generationer. I 70’erne og 80’erne udbyggede familien deres gård, Quinta da Alegria, og i 1991 var man klar til at lancere sig som selvstændigt mærke. Det er stadig en familieejet virksomhed og huset er beliggende i den lille by, San João da Pesqueira, midt i hjertet i denne smukke Douro dal.

Som de fleste små ejere af parceller i Douro, solgte man druerne til de store afskibere. I Quevedos tilfælde solgte de i årtier deres druer til Taylor’s Port (Taylor Fladgate & Yeatman), hvilket jo tydeligt bevidner kvaliteten af druer fra Quevedo. I den meget varme årgang 1975 ville Taylor i første omgang ikke købe druerne. Derfor måtte Oscar Sr., der stadig var advokat og boede i Viseu (Dão) selv i gang med produktionen. Det blev til 40 fade af Port og 40 fade bordvin. Senere på året kom Taylor igen og købte den færdige Port. Men arbejdet med også at selv at producere vine tændte en gnist i Oscar Sr. Derfor flyttede familien fra Viseu og op til den lille landsby, San Jõao de Pesqueira. i Douro dalen.

I 1983 købte de vingården, Quinta Vale D’Agodinho, som i dag er deres vigtigste mark. Marken er beliggende mellem Quinta da Vargellas og det berømte varetegn, Cachão da Valeira. Det var her båden med nogle af portvinens største personligheder gennem historien, Donna Antónia Ferreira og Baron de Forrester, sank. Hstorien fortæller, sand eller ej, at Baron de Forrest druknede i den stærke strøm pga. af vægten fra guldmønterne i hans lommer. Donna Antónia overlevede, da hendes store kjole holdt hende flydende. (1861).

Fra 1991 begyndte Quevedo så at producere vine under eget navn. Et nyt vineri blev bygget og siden er også kældre blevet udvidet i takt med antallet af flere erhvervede hektarer. Således høstes der nu fra mere end 100 hektar.

Da Oscar Sr.’s datter Claudia, blev færdig som ønolog i 1999, overtog hun straks ansvaret for produktionen af Quevedos bord- og portvine. Senere kom Oscars Jr. til familiefirmaet og han har siden været ansigtet udadtil mht. marketing, rejser, besøg osv. Succesen har været overvældende, og i dag eksporterer Quevedo til hele verden.

Alle husets druer bliver plukket manuelt i små kasser og derefter bragt til kælderen. Der bliver kun plukket i de kølige morgentimer og efter afstilkning, bliver der om aftenen fodtrådt i de knæhøje granitkar (lagares). Når man har nået den ønskede sødme/tørhed, hældes der alkohol i den stadig gærende most. Det stopper gæringen og bringer alkoholprocenten op på de ønskede 18-20 % vol. Al Portvin bliver, noget forenklet, produceret på denne måde. Herefter deles de mørke typer op i Ruby, som er de mørke og kraftige typer (LBV, Crusted, Reserve og Vintage) og i Tawny, som er de fadlagrede/blendede Portvine (Colheita, 10 Years, 20 Years osv.). For hvide portvine gælder det, at der både produceres tørre og søde varianter. Her kan man også finde helt op til 40 Years Old typer. En ny og populær variant er den lyserøde Portvin, kaldet Pink Port (kort Skindkontakt).

Vinproducenten Taylor Fladgate & Yeatman

Firmaet Taylor’s eller Taylor, Fladgate & Yeatman, som det helt korrekt hedder, er over 300 år gammel. Taylor’s er et personligt ejet familiefirma, som er fuldstændig uafhængig. Taylor’s hovedsædet er beliggende i Vila Nova de Gaia. Her afskibes portvinene, som eksporteres til mindst 54 lande verden over, derudover sælges portvinene selvfølgelig også i Portugal. Druerne til portvinene fra Taylor’s dyrkes i Douro dalen på Taylor’s egne tre vingårde; Quinta de Vargellas, Quinta de Terra Feita og Quinta do Junco. Til denne Late Bottled Vintage Port er der udelukkende brugt nogle af de bedste druer fra Douro dalen, og vinen har været lagret på store egetræsfade.

Vinproducenten Quinta da Romaneira

Quinta da Romaneira er en af de største landejendomme i Douro-området med ca. 400 hektarer og mere end 2 km lang flodbred. Romaneira er beliggende lidt øst for den lille idylliske landsby Pinhão – en af Douro-dalens knudepunkter. Vingården stammer helt tilbage fra 1757 og fejrer dermed 260 år i 2017.

En gruppe private investorer med stor passion for Douro opkøbte Quinta da Romaneira i 2004, og tildelte den daglige ledelse af vingården og produktionen til “drømme-duoen” Christian Seely (adm. direktør) og António Agrellos (winemaker). De to herrer har stået i spidsen for den meget anerkendte vingård Quinta do Noval siden 1993. De anses for at være blandt pionererne i produktionen af rødvine i Douro-området. António Agrellos har formået at kreere hele tre 100-points vine indenfor blot 15 år. Christian Seely´s har mange års erfaring fra bl.a. Château Pichon Baron og Petit Village i Bordeaux.

Quinta da Romaneira producerer Douro DOC og regionale Douro bordvine, ekstra jomfru olivenolie, samt en bred vifte af portvine. Vingården er især anerkendt for dens Single Estate produktion. Romaneira blev tildelt prisen “Winery of the year” i 2014 af Wine & Spirits i USA. Vingården har ialt ca 85 hektarer tilplantet med de noble røde druer fra Douro: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Roriz (bedre kendt som Tempranillo) og Tinto Cão. De har også et par hektarer med de mere “eksotiske” druer Syrah og Petit Verdot. Desuden dyrker de også lidt hvide druer – deriblandt Gouveio, Malvasia Fina og Viosinho.

Romaneira har formået at holde et højt og kontinuerligt kvalitetsniveau igennem alle årene siden sin start i 2004, som også har resulteret i en lind strøm af flotte anmærkninger år efter år fra de mest eftertragtede vin-anmeldere i verden: Wine Spectator, Wine Enthusias, Wine Advocate, Wine Pages, Wine Anorak, osv.

Vinproducenten Quinta do Gradil

Mellem Vilar og Martim Joanes, finder man Quinta do Gradil. Ejendommen består af et slot, udsmykket med et kunsnerisk tårn, en bolig, en vinkælder og et landbrugsareal på 200hektar med vinproduktion og frugtavl.

Quinta do Gradil blev grundlagt i slutningen af 90erne – der havde været en stor vintradition i familien, siden 1945. Quinta do Gradil stræber efter høj kvalitet og ejerne der overtog i år 2000 har løbende lavet forbedringer på stedet.

×

Kurv